Brzo hodanje za mršavljenje – Imate višak kilograma, lekar vam je savetovao ili sami znate da vam je potrebna fizička aktivnost, ali vam je prosto odbojna pomisao na znojenje po teretanama, ne možete sebe naterati da ostanete dosledni sa treninzima, brzo gubite dah? Ako ste na bar jedno od ovih pitanja odgovorili sa da brzo hodanje je idealna stvar za vas.

Skidanje kila hodanjem je i te kako moguće. Za sat vremena kontinuiranog hodanja malo brzim tempom skinućete 300 kalorija, imaćete manji apetit, osećaćete se srećnije i postaćete fleksibilniji.

Iako je hodanje nešto što bi svi instiktivno trebalo pravilno da obavljamo, to nažalost nije slučaj. Razlog pre svega leži u tome što većinu vremena provodimo za kompjuterom, ili za kaučom gledajući TV. Previše nepravilnog sedenja u toku dana utiče na naše držanje, što čini da između ostalog, nepravilno i hodamo. Naši treneri vas uvek mogu posavetovati šta je potrebno i na kakav način raditi kako bi se posturalno držanje popravilo. Najčešće nepravilnosti pri hodu su:

Pogrbljenost- Potiče iz lošeg držanja tela, a tokom dužeg perioda nastaje kifoza ili drugih nepravilnosti na kičmenom stubu. Uvek se treba truditi da držanje bude uspravno. Ispravite se, opustite ramena, ona trebaju ići unazad i ka dole, a stomak uvučen. Tada ćete automatski pravilno hodati, a samim tim izgledati i atraktivnije

Pogled na dole- Mnogi su često stidljivi i ne žele da sustretnu tuđi pogled dok šetaju ulicom, ali držanje glave na dole, takođe čini hod nepravilnim. Tako uvek gledajte ispre sebe, vrat treba biti u istoj ravni sa kičmenim stubom.

Ukočene ruke- Osobe koje ne pokreću ruke dok hodaju izgledaju prilično čudno. Telu je prirodno da pokreće ruke dok hoda, i to je uvek suprotna ruka od noge koja se kreće. Nemojte se previše razmahivati sa rukama, jačina pokreta treba zavisiti od brzine kojom se krećete.

Neudobna obuća- Obuća kao što su štikle, uske cipele ili ravne patike stavljaju stopalo u nezgodan položaj. Idealna obuća je ona koja odgovara prirodnom položaju stopala, a to su najčešće dobre patike za trčanje. No, možete i svakodnevnu obuću učiniti udobnom tako što ćete u njih ubaciti anatomske uloške. Kad je zdravlje u pitanju udobnost je mnogo bitniji nego izgled obuće.

Potrošnja kalorija brzim hodanjem

Kako biste mogli uopšte i sagoreti salo potrebno je brzo kretati se više od pola sata. No, ako ste tek na početku i bez kondicije najbolje je neka pola sata budu početna odrednica. U tih prvih pola sata telo najpre koristi šećere kao izvor energije za vaše telo, a tek nakon tog perioda krene topljenje masti. Kod trčanja je taj proces nešto brži, pa sa topljenjem masti se kreće tek nakon dvadesetog minuta. Uzmite u obzir da organizam ne radi na sat, tj. ne mora značiti da će tačno nakon tog proteklog vremena krenuti sagorevanje kalorija. Proces trošenja kalorija najtačnije kreće kod sportista, jer je njihovo telo već izvežbano i naviknuto na napor. Brzina potrošnje kalorija zavisi i od vas samih, viška kilograma, kao i metabolizma. Ali uopšteno gledano, ako za sat vremena pređete 6,5 kilometara potrošićete oko 450 kalorija, a sa 7,5 kilometara sagori se oko 540 kalorija.

Kome se brzo hodanje preporučuje

 U kom god da ste uzrastu brzi hod ne može škoditi ako se pravilno obavlja. Ova rekreativna šetnja se preporučuje ako imate višak kilograma i veoma slabu kondiciju, pa niste u mogućnosti da trčite ili odmah počnete sa treningom. Tako ova aktivnost može biti odličan uvod u trčanje, ali se možete na njemu i zadržati. Naime, rekreativno brzo hodanje se preporučuje i rekonvalescentima, sportistima tokom oporavljanja od povreda. Ova fizička aktivnost ima dovoljno brz tempo za vraćanje kondicije, ali je i umerena te neće previše opteretiti telo. Iako spada u fizičke aktivnosti srednjeg inteziteta i dalje se preporučuje zagrevanje pre nego što sa njom počnete. Nas besplatan program Walk and Burn uključuje i kratku obuku pravilnog zagrevanja tela i istezanja nakon aktivnosti.  Ono se sastoji u istezanju i zagrevanju zglobova i mišića. Naučićete  par osnovnih vežbica zagrevanja, onda par metara hodate samo na prstima, pa onda samo na petama kao uvertira za predstojeći trening. Tako će ligamenti i zglobovi biti spremni za dalji napor.

Brzi hod je odlična fizička aktivnost gde god da se obavlja. No, postoji razlika ako je obavljate u prirodi, parku ili na traci za trčanje. Svi doktori će vam uvek prvo preporučiti brzo hodanje u prirodi. Zašto? Zato što je tada napor veći, menja se nagib tla, osećate vetar na licu, samostalno menjate brzinu kretanja. Pored toga šetnja u prirodi je odlična rekreacija jer je obilazak prirode relaksirajući, kako za telo tako i za duh. Luči se seratonin i dopamin, te ćete se osetiti generalno sretnijim nakon brže šetnje van grada. Ako pak, nemate vremena da šetate u samoj prirodi praktikujte brzo hodanje u nekom obližnjem parku, nekoliko krugova će biti sasvim dovoljno. Pažljivo smo mapirali rute po gradu Čačku i vodili smo računa o uticaju gradskog saobraćaja kao i o predelu ruta koje preporučujemo. Takođe naše sportsko udruženje se nalazi u blizini gradskog parka, bedema i zelene zone uz Moravu, tako da sve nase rute za brz hod će vam i više nego prijati. No, kada nije lepo vreme, onda šetnja i nije najbolji izbor, naročito tokom zimskog perioda. Iako je i onda preporučljivo hodati po svežem vazduhu, jer se tad, zapravo, smanjuje mogućnost od prehlade. Svakako i brzo hodanje po traci ima dosta pozitivnih strana. Jedna od najvećih je što mnogo bolje možete pratiti rezultate. Sprave za trčanje automatski mere puls, te možete paziti da ne pređete maksimum, broje kalorije i pređene kilometre. Trake u nasem društvu su Technogym excite run 700 od renomiranog Italijanskog proizvođača i kotiraju se na samom svetskom vrhu po hvalitetu. Preciznost mernih istrumenata je dovedena do savršenstva. Sve ove informacije mogu biti od velike pomoći naročito kad želite da smršate pa brojite svaku kaloriju.

Šta je bolje za mršavljenje – brzo hodanje ili trčanje?

Da se razumemo, i brzo hodanje i trčanje su za mršavljenje odlični. Kada imate višak kilograma svaka aktivnost vam dobro dođe. No, istina je da ćete sa trčanjem imati više rezultata, baš iz razloga što je ono veći napor i stres za telo. No sigurno je da će te moći da izdržite duže vremenski da brzo hodate od trčanja, a kako je proces lipolize (razlaganja masti i korišćenje energije iz masti) naj efikasniji nakon 30-32 minuta od početka aktivnosti, vreme provedeno je ključan faktor za mršavljenje. Istina je da trčanje brže skida kalorije, ali je zato tu veći rizik od povreda, a potrebno je i više kondicije. Zato vam preporučujemo da ako tek krećete sa nekom fizičkom aktivnošću prvo počnete sa brzim hodanjem. Mnogo je manja mogućnost od nastanka povreda, a i lagano uvodite telo u fizičku aktivnost. No, ni brzi hod nije toliko lagan, ako se dobro ne oznojite nakon tih sat vremena hoda, to znači kako idete presporo. Sa druge strane, ako tempo prelazi u blagi džoging to znači da idete prebrzo ili pak trebate držati kolena uspravno sa jednim stopalom uvek na zemlji. Sa dinamičnom šetnjom imate manji apetit, pa tu dodatno gubite kalorije, tako da brzo hodanje nije toliko u zaostatku sa trčanjem kada je u pitanju sagorevanje masti. Fizički zamor tela je daleko manji, zapaljenski procesi su jako retki tako da nema nus pojava kakve se mogu javiti kod početnika koji odma krenu sa trčanjem.

Brzi hod benefiti po zdravlje

Osnovni benefit brzog hodanja po zdravlje jeste što ubrzava rad srca. Srce je mišić, pa ako brže i jače radi ono samim tim jača. Zato se ova aktivnost preporučuje onima koji imaju razne bolesti srca, jer nije previše intezivna da mu naškodi, a brža je od obične šetnje.

Povećava pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića.  Tako ćete već posle par nedelja redovnog vežbanja videti velike razlike u vašoj fleksibilnosti, kao i snazi mišića nogu, a zglobovi više neće biti tako ukočeni.

Stičete kondiciju. Nakon nekog vremena bićete u mogućnosti da pređete veće razdaljine za manje vremena, a nećete se umoriti preterano. Pešačenje do drugog kraja grada više neće biti problem nego zadovoljstvo.

Povećava gustinu kostiju. Fizičke aktivnosti kao što su trčanje, brzo hodanje, preskakanje konopca imaju odlične benefite po vaše kosti. Starenjem struktura kostiju postaje sve ređa, naročito kod žena u menopauzi, pa onda postoji rizik od osteoporoze i lomova. Brzim hodanjem možete sprečiti nastanak ove bolesti.

Daje dobro raspoloženje. Ako redovno brzo hodate primetićete kako se osećate srećnije u odnosu na period kada se niste bavili fizičkim aktivnostima. Taj osećaj nastaje iz znanja da smo učinili nešto dobro za sebe i da napredujemo ka cilju da smanjimo obim struka.

Android aplikacije za brzo hodanje ili ne

Od pomagala za brzi hod se često koriste štapovi, to je takozvano nordijsko hodanje. To nisu isti štapovi kao za planinarenje, te ako vidite ljude u ravnici kako hodaju sa štapovima, nemojte se čuditi, u pitanju je nordijski hod. Štapovi su tu jer pomažu da se hoda pravilno i automatski stavljaju telo u pravilan položaj. Probajte, možda vam se dopadne. Što se tiče drugih pomagala tu su pametni satovi, koji su veoma popularni. Oni mere vaš puls, pređenu daljinu i potrošene kalorije. Tako da mogu biti od velike pomoći pri kalkulisanju i proveravanju ostvarenih rezultata. Dobre su i Android aplikacije koje imaju istu ulogu kao pametni satovi. Najpopularnije su MapMyWalk koja tačno pokazuje vašu putanju i koliko ste kilometara prešli za koje vreme; Google Fit koja pomaže da vodite računa o kalorijama i ishrani. Tu je i Walkmeter koji broji tačan broj pređenih koraka i kalorija koje ste sagoreli. U sportskom društvu SportAgora svaki nas sugrađanin može besplatno da instalira neku od ovih aplikacija i dobije početne instrukcije kako da započne svoje prve treninge brzog hoda kroz Walk and Burn besplatan program.

Brzo hodanje je odlična fizička aktivnost za sve koji žele da smršaju, ostanu fit i tek počnu sa treniranjem. Odlična je i kao uvod u trčanje, ali je i prilično dobra za telo, blagotvorno za raspoloženje i dobar san. Nas program Walk and Burn nastao kao težnja da se naši sugrađani osećaju bolje i žive zdravije. Program je apsolutno besplatan, mogu svi naši sugrađani savkog dana u toku sedmice doći kod nas u prostorije društva po pomoć i savet vezan za Walk and Burn program i potrebne aplikacije.

   A sad patike na noge i brzo hodajte po obližnjem parku.