Preventivni lekarski pregled i testiranje – Pre početka svakog programa vežbanja potrebno je ispitati istoriju bolesti, utvrditi trenutno zdravstveno stanje putem sistematskih pregleda i konsultovati se sa lekarom i profesionalnim trenerom.

Lekarski pregled i kome je namenjen

Opšte je poznato da fizička aktivnost utiče na dobro raspoloženje, održavanje kondicije i vitke linije, kao i sveukupno zdravstveno stanje organizma. No, da bi se vežbalo, prvenstveno je bitno proveriti da li je organizam spreman za fizičku aktivnost. Lekarski, tj sistematski pregledi su polazna tačka za dizajniranje odgovarajućeg programa vežbanja. Specifični testovi koji se koriste u proceni i zavise od zdravlja i ciljeva pojedinca.

Pre početka svakog programa vežbanja potrebno je ispitati istoriju bolesti, utvrditi trenutno zdravstveno stanje putem sistematskih pregleda i konsultovati se sa lekarom i profesionalnim trenerom. Profesionalni instuktori, treneri i sportski stručnjaci preporučuju lekarske preglede kako bi utvrditi trenutno zdravstveno stanje, rizike ili ograničenja pojedinaca ili saznali o prošli povredama ili operacijama. Na osnovu testova mogu proceniti određen kondicioni nivo, što će im olakšati prilikom identifikovanja ciljeva, interesa i motivacije za ostvarivanje, kao i odabir odgovarajućeg treninga i načina vežbanja. Testiranje rekreativaca i profesionalnih sportista se razlikuje iz razloga sto sportisti svoje telo stavljaju u ekstremne napore, stoga smo napravili 2 varijante testova koje bi preporucili svakome da ih uradi pre zapocinjanja samog procesa vežbanja.

Sistematski pregled za rekreativce:
Sveobuhvatne laboratorijske analize krvi i urina,
Opšti lekarski pregled sa EKG-om,
Ultrazvučni pregled abdomena (jetra, žučna kesa, pankreas, slezina, bubrezi i bešika).

Sistematski pregled za profesionalne sportiste:
Sveobuhvatne laboratorijske analize krvi i urina,
Opšti lekarski pregled sa EKG-om,
Spirometrija (merenje kapaciteta pluća kao i otkrivanje i praćenje plućnih oboljenja),
Ultrazvučni pregled abodmena (jetra, žučna kesa, pankreas, slezina, bubrezi i bešika),
Ultrazvučni pregled srca.